Isolatiematerialen
Liboconstruct werkt standaard met de volgende isolatiematerialen.
Minerale dekens
Minerale wollen kennen we beter als glas- of rotswol. Hoewel beide producten van andere basismaterialen gemaakt worden (glaswol van glas, rotswol van steen), hebben ze zeer gelijkaardige isolatiewaarden en komen ze veelal in dezelfde vormen voor.
Minerale wol is uitermate geschikt voor thermische en akkoestische isolatie. We kennen het voornamelijk als zachte isolatiedekens (met of zonder dampfolie). Het is soepeler dan kunststofplaten waardoor oneffenheden bij de installatie vlotter worden opvangen, en het ook beter geschikt is om onregelmatige oppervlakken mee te isoleren.
Minerale wol vind je het ook terug in andere vormen zoals zachte, halfharde en harde platen waardoor het ook voor andere toepassingen gebruikt kan worden.
Rotswol- en glaswol isolatie
Thermische prestaties
Minerale wol isolatie heeft een thermische geleidbaarheid van: λ = 0,036 – 0,041 W/m.K (dekens); λ = 0,034 – 0,036 W/m.K (platen).
Dampdiffusieweerstand
isolatie heeft een dampdiffusieweerstand μ = 1 – 1,5
Volumieke massa
Minerale wol isolatie heeft een volumieke massa van: ρ = 15 – 21 kg/m3 (dekens); ρ = 22 – 250 kg/m3 (platen)
Brandgedrag
Minerale wol is brandwerend en onbrandbaar. Het behoort tot Euro brandklasse A1.
Vochtbestendigheid
Men dient er voor te zorgen dat minerale wol isolatie zo weinig mogelijk vocht opneemt. Wanneer deze isoaltie vochtig wordt verliest deze snel zijn isolatie waarde. Constructies concipiëren en uitvoeren waar zich kondensvorming kan voordoen moet men altijd vermijden.
Toepassing
Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van allerlei constructiedelen zoals: vloeren en wanden tussen woongedeelten. In hellende daken en wanden indien de mogelijkheid tot condensvorming wordt uitgesloten.
Gezondheids- en milieu eigenschappen
Minerale wol is een natuurlijk product dat kiemvrij en anorganisch is. Hierdoor vormt het geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën. De isolerende werking blijft constant indien deze niet vochtig wordt.
Tijdens het plaatsen komen er minerale vezels vrij. Vooral tijdens bewerkingen zoals zagen en snijden komen heel wat vezels los en verspreiden zich in de lucht. Deze vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril of -masker zijn dus noodzakelijk. Werken in vochtige en warme omstandigheden verhoogt de irritatie. Indien de minerale vezels met elkaar met kunstharsen verbonden zijn (zoals o.m. formaldehyde) dan kunnen deze allergische reacties opwekken bij gevoelige personen.
Leveranciers
Rockwool: www.rockwool.be
PUR Schuimisolatie
PUR (polyurethaan) hardschuim is een vloeibaar isolerend materiaal dat na enkele seconden stolt uit de reactie tussen twee componenten (polyol en diisocyanaat). Dankzij zijn vloeibare structuur vult het alle gaten, kieren en oneffenheden waardoor het naadloos aansluit en perfect isoleert. De gesloten celstructuur maakt van PUR een van de hoogst isolerende materialen. PUR kan zowel in schuim- als plaatvorm toegepast worden waardoor het een van de meest veelzijdige isolatiematerialen op de markt is en zowel voor particuliere als industriële toepassingen gebruikt wordt. PUR is daarbij waterafstotend, stabiel, duurzaam en ongevoelig voor ongedierte.
PUR-isolatie
Thermische prestaties
PUR hardschuim isolatie heeft een thermische geleidbaarheid λ = 0,026 W/m.K.
Dampdiffusieweerstand
PUR-isolatie heeft een dampdiffusieweerstand μ = 30 – 60
Volumieke massa
PUR-isolatie heeft een volumieke massa ρ = 30 – 60 kg/m3
Brandgedrag
PUR hardschuim isolatie behoort tot Euro brandklasse B.
Vochtbestendigheid
Door zijn gesloten celstructuur structuur is PUR volledig waterdicht en oefent vocht nauwelijks invloed uit op de warmteweerstand.
Toepassing
Wordt gebruikt als thermische isolatie van de meeste bouwdelen van de woning: vloeren, spouwmuren, platte daken. Voornamelijk daar waar weinig plaats is en toch een hoge warmteweerstand wordt geeist. PUR wordt zowel in platen als in een schuimende vorm toegepast.
Gezondheid- en milieu-eigenschappen
Vroeger werden de platen gefabriceerd en verwerkt met CFK's, (chloorfluorkoolstofverbinding), HCFK's (waarbij één van de waterstofatomen vervangen werd door een halogeen), of HFK's (gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen), welke in meer of mindere mate een invloed hadden op onze ozonlaag. Heden ten dage worden er PUR isolatieplaten geproduceerd die 100 % CFK's, HCFK's of HFK's vrij zijn.
PIR of Polyisocyanaat isolatieplaten
PIR of polyisocyanuraat is een kunststof materiaal dat uit isocyanaten onder toevoeging van katalysatoren en drijfgassen wordt geproduceerd. Er ontstaan tijdens dit proces harde schuimstoffen met gesloten cellen, die dezelfde toepassingen kennen als PUR. PIR is eigenlijk de brandtechnisch verbeterde versie van PUR, vooral bij de ontwikkeling van rookgassen bij brand.
Meestal worden de platen geleverd met een tand en groef verbinding voor de goede aansluiting van de isolatie.
Platen zijn meestal langs beide zijden bekleed met een dampdichte laag of een bitumeuze laag afhankelijk van de toepassing. Nieuw is ook een PIR plaat waartegen 2 cm minerale wol is aangebracht om oneffenheden op te vangen van de muur waartegen de isolatie wordt aangebracht.
PIR-isolatie
Thermische prestaties
PIR hardschuim isolatie heeft een thermische geleidbaarheid λ = 0,023 – 0,026 W/m.K (waarde afhankelijk van de bekleding in  alu, gebitumineerd of mineraal glasvlies en van de dikte).
Dampdiffusieweerstand
PIR hardschuim isolatie heeft een dampdiffusieweerstand μ = 50 – 100
Volumieke massa
PIR hardschuim isolatie heeft een volumieke massa ρ = 30 kg/m3
Brandgedrag
PIR behoort tot de Euro brandklasse: B, S2, d0
Vochtbestendigheid
Door zijn gesloten celstructuur structuur is PIR volledig waterdicht en oefent vocht nauwelijks invloed uit op de warmteweerstand.
Gezondheids en milieu-eigenschappen
Vroeger werden de platen gefabriceerd en verwerkt met CFK's, (chloorfluorkoolstofverbinding), HCFK's (waarbij één van de waterstofatomen vervangen werd door een halogeen), of HFK's (gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen), welke in meer of mindere mate een invloed hadden op onze ozonlaag. Heden ten dage worden er PIR isolatieplaten geproduceerd die 100 % CFK's, HCFK's of HFK's vrij zijn.
Toepassing
Wordt gebruikt als thermische isolatie van de meeste bouwdelen van de woning: hellende daken, vloeren, spouwmuren, platte daken. Voornamelijk daar waar weinig plaats is en toch een hoge warmteweerstand wordt geeist.
Leveranciers
Xtratherm: www.xtratherm.eu
Enertherm: www.enertherm.eu
Resol isolatieplaat
Resol hardschuim is een op resolhars gebaseerde isolatieplaat. Door een chemisch proces ontstaat in het hars een zeer fijne, gesloten celstructuur. Deze celstructuur is veel fijner dan die van pur of pir waardoor een nog betere thermische stabiliteit en brandweerstand bereikt wordt. Door de gesloten cellenstructuur wordt tevens een blijvende en hoogwaardige isolatiewaarde gewaarborgd.
Resol-isolatie
Thermische prestaties
Resol hardschuim isolatie heeft eenthermische geleidbaarheid van 0,021 W/m.K. Dit is de laagste thermische geleidbaarheid van alle in de handel verkrijgbare isolatiematerialen. Hierdoor kan in het bouwproces met een dunnere isolatielaag toch een even goede of zelfs betere isolatiewaarde bereikt worden.
Dampdiffusieweerstand
Resol hardschuim isolatie heeft een dampdiffusieweerstand μ = 30 – 60
Volumieke massa
Resol hardschuim isolatie heeft een volumieke massa ρ = 35 kg/m3
Brandgedrag
Resol hardschuim behoort tot Euro brandklasse B.
Vochtbestendigheid
Door de gesloten celstructuur is resol hardschuim isolatie zeer bestand tegen indringen van vocht en water.
Hygiëne
Resol hardschuim is bestand tegen zwam- en schimmelgroei, houdt ongedierte tegen, en is niet–vezelig, reukloos en vlekt niet.
Leveranciers
Xtratherm: www.xtratherm.eu
Enertherm: www.enertherm.eu