EPB en isolatiewetgeving in Belgiƫ
EPB-normen bij nieuwbouw strenger vanaf 2012
Alle gebouwen waarvoor in Vlaanderen een bouwvergunning wordt afgeleverd, moeten voldoende geïsoleerd en energiezuinig zijn. Daarnaast is een minimale en gecontroleerde ventilatie verplicht, zodat uw woning steeds een gezond binnenklimaat heeft. De normen die men oplegt worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'energieprestatie en binnenklimaat'.
Op 1 januari 2012 werden de EPB-normen wat betreft thermische isolatie en energieprestatie voor nieuwbouwwoningen opnieuw strenger. De aanvraagdatum van de bouwvergunning is hierbij bepalend.
 
De EPB-eisen hebben betrekking op:
thermische isolatie (K-peil en U- en R-waarden);
energieprestatie (E-peil);
netto-energiebehoefte voor verwarming;
binnenklimaat (ventilatie en oververhitting);
 
Concreet betekent dat het volgende:
Buitenmuren, daken, vloeren en vensters moeten nog beter worden geïsoleerd.
Nieuwe gebouwen mogen een E-peil behalen van maximum E70 en een K-peil van maximum K40 (in plaats van E80 en K45 in 2011).
In 2014 zal de energieprestatieregelgeving nog een keer strenger worden. Vanaf 2014 is een E-peil van maximum E60 verplicht. Tegen 2021 zullen alle gebouwen bijna-energieneutraal gebouwd moeten worden.
Liboconstruct zal u begeleiden om aan de nieuwe eisen te voldoen. Voor de start van de werken kan onze verslaggever een berekening maken van het ontwerp. Indien nodig kunnen er dan bepaalde materialen of installaties bijgestuurd worden, zodat uw woning aan de EPB-normen voldoet. U vindt hierover alle informatie op de website van de Vlaamse Overheid.
 
En wat met bestaande woningen?
Een E-peil wordt niet berekend voor een bestaande woning. Voor bestaande woningen kan u wel een energieprestatiecertificaat ( EPC ) laten opmaken. Op het energieprestatiecertificaat vindt u ook een score terug, maar dit is niet gelijk aan het E-peil. Het berekende energieverbruik op het energieprestatiecertificaat (de energieprestatiescore) wordt uitgedrukt in kWh/m2, het E-peil voor nieuwbouw is een dimensieloos getal. U kan beide gegevens dus niet met elkaar vergelijken.
 
Welke EPB-eisen zijn van toepassing op uw bouwproject?
U kan dit nakijken via de EPB-wegwijzer. Na het invullen van een aantal basisgegevens, komt u te weten aan welke eisen u moet voldoen.
Op 1 januari 2010 werden de EPB-normen een eerste keer strenger. Op 1 januari 2012 werden de normen voor een tweede keer bijgesteld en op 1 januari 2014 zullen de normen opnieuw worden aangepast. Tegen 2021 zullen alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen bijna-energieneutraal gebouwd moeten worden.
Voor woningen zijn volgende E-peilnormen van toepassing:
 
Datum aanvraag bouwvergunning Maximum E-peil
2006 - 2009 E100
2010 - 2011 E80
2012 - 2013 E70
2014 - wordt nog bepaald E60
 
EPC - Energieprestatiecertificaat
EPC - Energieprestatiecertificaat bij verhuur en verkoop van bestaande woningen
De verkoper of verhuurder van een woning moet verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Alleen een erkende energiedeskundige mag het opmaken. Op het EPC staat de energiescore van de woning en advies om energie te besparen aan de koper of huurder. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw. Het kan gebruikt worden om mogelijke kopers of huurders te informeren over de energiezuinigheid van de woning. De energiescore van een woning moet verplicht in advertenties voor de verkoop of verhuur vermeld worden. Een EPC blijft 10 jaar geldig.
Op de website energiesparen.be vindt u een tool waarmee u de EPC-score van uw woning kan vergelijken met de gemiddelde EPC-score in je gemeente, provincie of in Vlaanderen. 
EPC-BelgiëEPC - Energieprestatiecertificaat bij nieuwbouw
Na de bouw van uw nieuwbouwwoning in Vlaanderen, krijgt u een energieprestatiecertificaat (EPC) voor nieuwbouw afgeleverd van uw verslaggever. Dit energieprestatiecertificaat geldt als bewijs of uw woning al dan niet aan de energieprestatieregelgeving voldoet en vermeldt onder andere het E-peil.
Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning.
De datum van aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning bepaalt welke E-peileis van toepassing is voor uw woning.
Vanaf 1 januari 2010 mag het E-peil maximaal E80 bedragen.
Vanaf 1 januari 2012 mag het E-peil maximaal E70 bedragen.
Vanaf 2014 mag het E-peil maximaal E60 bedragen.
En vanaf 2020 zullen er nog strengere eisen gelden.